Ανταλλαγές με σχολεία του εξωτερικού

 

Ανταλλαγές με Γαλλία

Άρχισαν το 1996 και συνεχίζονται με επιτυχία οι ανταλλαγές του Νέου Σχολείου με σχολείο από τη Γαλλία.

Κάθε χρόνο δεκατετράχρονοι μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο Rene Cassin της Τουλούζης επισκέπτονται το σχολείο μας και φιλοξενούνται από οικογένειες μαθητών μας βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας και να ζήσουν «ελληνικά» για μια βδομάδα. 

 

Οι δικοί μας μαθητές φιλοξενούνται από τις αντίστοιχες οικογένειες των Γάλλων κάθε χρόνο μετά από τις προαγωγικές εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου.

Ευνόητο είναι ότι μιλούν και εξασκούνται στη Γαλλική γλώσσα, επισκέπτονται σημαντικά μνημεία και χώρους της Γαλλίας, γνωρίζουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Γάλλων εταίρων μας και επιστρέφουν γεμάτοι από εικόνες και μοναδικές εμπειρίες.

Η ανταλλαγή αφορά μαθητές και μαθήτριες της Β΄και Γ΄ Γυμνασίου που έχουν επιλέξει ως πρώτη γλώσσα στο σχολείο μας τα Γαλλικά.

 

 

Ανταλλαγές με Ολλανδία

 

Οι Ολλάνδοι μαθητές στο σχολείο μας, Μάΐος 2017

Το 1995 ξεκίνησαν οι ανταλλαγές με Ολλανδικό σχολείο και συνεχίζονται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο Dr Mollercollege της πόλης της νότιας Ολλανδίας Waalwjik επισκέπτονται το σχολείο μας και φιλοξενούνται από οικογένειες μαθητών μας. Καθιερωμένες πια θωρούνται οι εκδρομές στις Σπέτσες, στην αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες και στην Επίδαυρο.

Οι δικοί μας μαθητές φιλοξενούνται αμέσως μετά από τις οικογένειες των Ολλανδών ομηλίκων τους. Η εκδρομή στο Άμστερνταμ, η βόλτα με το πλοίο στην πόλη μέσα από τα κανάλια του Άμστελ, η επίσκεψη και ξενάγηση στο Rijks Museum και στο μουσείο του Βάν Γκογκ είναι εκ των ων ουκ άνευ της ανταλλαγής αυτής.

Επίσης η ξενάγηση στα φράγματα της δυτικής Ολλανδίας και η κατανόηση της αναγκαιότητας αλλά και της λειτουργίας τους εντάσσονται στα θετικά στοιχεία του προγράμματός μας, μια και ο σκοπός μας ασφαλώς δεν είναι μόνο «τουριστικός» αλλά -κυρίως- εκπαιδευτικός.

Να τονίσουμε ότι η σχέση μας με τους Ολλανδούς στηρίζεται σε ένα κοινό πρόγραμμα και εργασίες που εκτελούνται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.


Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των συνοδών καθηγητών τους εκπονούν μια συγκεκριμένη εργασία και την παρουσιάζουν στο κοινό κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής τους. Από τις μέχρι τώρα εργασίες που έχουν εκπονηθεί και παρουσιαστεί ας θυμηθούμε μερικές από τις οποίες διαφαίνεται ότι με την ανταλλαγή αυτή οι μαθητές μας πληροφορούνται, μελετούν και μαθαίνουν πολλά για την ιστορία και τον τρόπο ζωής των Ολλανδών όπως ακριβώς και οι Ολλανδοί μαθητές για την πατρίδα μας:

  • Το νερό (εμπόδιο για τους Ολλανδούς, έλλειψη για τους Έλληνες).
  • Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια Ολλανδών και Ελλήνων.
  • Φαγητό και διατροφικές συνήθειες.
  • Ο χρυσός ελληνικός αιώνας (ο αιώνας του Περικλή) και ο χρυσός αιώνας της Ολλανδικής ζωγραφικής.
  • Τα ιστιοφόρα πλοία.
  • Τραγούδια διαμαρτυρίας των δύο λαών.


Στην ανταλλαγή αυτή συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Λυκείου και κοινή γλώσσα συνεννόησης είναι τα αγγλικά.

 

 

Ανταλλαγές με Γερμανία

Το σχολείο μας πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκπαιδευτική ανταλλαγή με το σχολείο Karls Gymnasium της Στουτγάρδης. Οι Γερμανοί έρχονται το Μάρτιο-Απρίλιο κι εμείς τους επισκεπτόμαστε κατά τις αρχές Ιουλίου.

Το Karls Gymnasium είναι ένα σπουδαίο γερμανικό δημόσιο σχολείο με πλούσια ιστορία και δράση. Οι γερμανοί μαθητές διδάσκονται εκεί τα αρχαία ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό από δασκάλους φιλέλληνες.

Οι μαθητές μας επισκέπτονται τυπικές γερμανικές παραδοσιακές πόλεις, μοντέρνα μουσεία τέχνης, ζωολογικούς κήπους, περιοχές όπου κυριαρχεί το πράσινο (Μέλανας Δρυμός), ιστορικά πανεπιστήμια (Χαϊδελβέργη, Ουλμ) γνωρίζοντας το γερμανικό τρόπο ζωής σε όλες του τις εκφάνσεις.

Στην ανταλλαγή συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες των Β΄ και Γ΄ τάξεων του γυμνασίου, οι οποίοι έχουν επιλέξει τα Γερμανικά ως ξένη γλώσσα διδασκαλίας.

 

 

Να τονιστεί ότι όλες οι ανταλλαγές γίνονται με σχολεία του εξωτερικού στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα (Αρχαία και Νέα Ελληνικά) και τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές τους έχουν ήδη μια θετική στάση και σχέση με την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Αυτή τη σχέση φροντίζουμε να τη διατηρούμε και να την αναδεικνύουμε περισσότερο.

Facebook - Νέο Σχολείο

Επικοινωνία

Νέο Σχολείο
Εκπαιδευτικός Όμιλος Αργολίδας

Δαλαμανάρα, Αργολίδας, 21 200

Τηλ: +30 27510 62720

Fax: +30 27510 62721

Φόρμα επικοινωνίας

Email: info@new-school.gr

Facebook: neosxoleio